Wat zit er in Jouw Boilie?

Wat​ ​zit​ ​er​ ​eigenlijk​ ​in​ ​Jouw​ ​Boilie?


Een goede boilie bevat vele ingrediënten. Sinds 2017 is het voor boilie producerende bedrijven verplicht zich te houden aan EU wetgeving. Eigenlijk al eerder maar pas sinds dit jaar controleert en handhaaft de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA). Honderden pagina’s met welke producten er wel of juist niet in je boilie mogen zitten. Wist je dat bijvoorbeeld de veel gebruikte kunstmatige kleurstoffen niet eens zijn toegestaan? Officieel mogen deze dan alleen als Haak aas verkocht worden.  Nou zullen we verder niet te veel in de details duiken, veel producten mogen ook simpelweg niet omdat de producent geen vergunning heeft voor de diervoederindustrie. Zo hoeft het dus helemaal niet slecht of gevaarlijk te zijn maar is de markt voor hen niet interessant genoeg.

Hoe​ ​weet​ ​je​ ​nou​ ​wat​ ​er​ ​in​ ​je​ ​boilie​ ​zit?

Tsja, dat kun je alleen weten als je leverancier het er op zet. We zien nog steeds veel producenten die dit niet of slechts half doen. Ook worden producten vaak zo vaag omschreven dat je nog niet weet wat er nou in zit. Neem bijvoorbeeld granen en zaden. Dat zegt natuurlijk niets over welke granen en zaden, maar voor de wet is het vaak al voldoende. Natuurlijk willen wij sommige dingen ook liever geheim houden. Niet omdat het slecht is, maar omdat het ons aas uniek maakt. Veelal zijn dit de kleine additieven in de vorm van vitamines, aminozuren, mineralen en specifieke aroma’s. Sommige producten zetten wij er dan ook bewust niet volledig op maar alleen onder de categorie waarin ze vallen zoals vaak het geval is met aroma. Een smaakversterker zoals Vetsin valt daar bijvoorbeeld ook onder. Wel proberen wij altijd zo transparant mogelijk te zijn over onze inhoud. Je wilt toch weten waar je voor betaald, maar nog belangrijker wat je in het water gooit!

Wat​ ​betekenen​ ​dan​ ​de​ ​voedingswaarden​ ​op​ ​het​ ​etiket?

De voedingswaarde helpt je bij het bepalen van het type boilie. Een zoete boilie is vaak een koolhydraat boilie. Een vismeel boilie het tegenovergestelde, namelijk eiwitrijk. Door te kijken naar de voedingswaarde kun je bepalen of dat ook echt zo is en in hoeverre. Als een boilie een ruw eiwit percentage onder de 25% heeft dan kan er echt niet veel vismeel of ander (dierlijk) eiwitrijk product in zitten.

Je zult dan ook zien dat dit soort producten op de ingrediënten verklaring ergens achteraan de lijst staan. Je leest deze namelijk altijd van hoog naar laag. Het eerstgenoemde ingrediënt is het hoogst gedoseerde en het laatste dan natuurlijk het laagst gedoseerde. Nou is het ook niet altijd mogelijk om bijvoorbeeld vismeel als eerste ingrediënt te krijgen. Dit heeft dan met de verwerking van de mix te maken en de combinatie met andere producten. Maar als vismeel of een ander (Dierlijk) eiwitrijk ingrediënt achteraan staat kun je zelf de inschatting wel maken.

De​ ​voedingswaarden​ ​die​ ​in​ ​ieder​ ​geval​ ​op​ ​het​ ​etiket​ ​moeten​ ​staan​ ​zijn,
  1.  Ruw Eiwit,
  2. Benutbaar Ruw Eiwit ( binnenkort op onze verpakkingen te vinden)
  3. Ruwe Celstof
  4. Ruw vet
  5. Ruwe As
Waarschijnlijk zegt dat je niet zoveel op het eiwit en vet na. Ruwe as is eigenlijk wat misleidend want er zit echt geen as in je voer, maar het is de term die gebruikt wordt voor alles wat overblijft na verbranding van het product. (en wat niet verteerd kan worden) Wat na verbranding overblijft zijn oa. de mineralen. Ruwe As zegt dus iets over het gehalte aan mineralen. Bij ons tussen de 5-10%

“Ruwe​ ​as​ ​is​ ​het​ ​gedeelte​ ​van​ ​de​ ​voeding​ ​dat​ ​niet​ ​verteerbaar​ ​is.​ ​Eiwit,​ ​vet​ ​en​ ​koolhydraten​ ​worden​ ​verbrand in​ ​het​ ​lichaam​ ​en​ ​leveren​ ​daardoor​ ​energie.​ ​Ruwe​ ​as​ ​is​ ​het​ ​gedeelte​ ​dat​ ​na​ ​verbranding​ ​overblijft:​ ​de mineralen.​ ​Het​ ​percentage​ ​ruwe​ ​as​ ​op​ ​zich​ ​zegt​ ​niet​ ​zo​ ​heel​ ​veel,​ ​belangrijker​ ​zijn​ ​de​ ​gehaltes​ ​per​ ​vitamine en​ ​mineraal.​ ​Als​ ​er​ ​8%​ ​ruwe​ ​as​ ​in​ ​zit,​ ​betekent​ ​dit​ ​niet​ ​vanzelf​ ​dat​ ​er​ ​van​ ​elke​ ​vitamine​ ​of​ ​mineraal​ ​genoeg inzit.”​ ​Bron​ ​voerwijzer.com

Ruwe​ ​Celstof​ komt uit de celwanden en zijn simpel gezegd de vezels die het product bevat. Vezels zijn belangrijk voor de vertering. Zeker in de winter wil je deze graag wat hoger hebben. Gewoonlijk zit dit rond de 1-5 %.

En​ ​de​ ​Koolhydraten?

Dan denk je waarschijnlijk nu bij jezelf, “en de koolhydraten dan?” Koolhydraten zijn niet verplicht om te vermelden hoewel dit best handig zou zijn. Om de koolhydraten te berekenen heb je nog een extra gegeven nodig namelijk, vochtpercentage. Vocht is iets wat niet (altijd) vermeld hoeft te worden omdat het een hulpstof is en niet als ingrediënt gezien wordt. Wanneer water wel een ingrediënt is en genoemd wordt op het etiket dan zit er dus een flinke dosis water in je boilie. Water kost vrijwel niets dus hoe meer vocht in het voer, hoe meer winst. Zo zwart wit kun je het niet helemaal stellen want je hebt natuurlijk water nodig om je product aan te maken. Ook zit er van nature vrijwel altijd vocht in een product. Als je het vochtpercentage wel weet is de volgende formule van toepassing:

Totaal ​van ​100% ​– ​% ​eiwit ​– ​% ​vet ​– ​% ​vocht ​– ​% ​vezel/celstof ​– ​% ​as ​= ​% ​koolhydraten

Je zou dit vochtpercentage redelijk kunnen gokken maar schrik niet van de hoeveelheid vocht / water die sommige fabrikanten in hun product weten te krijgen. Als je het echt wilt weten kun je je fabrikant het beste vragen om dit percentage. Wanneer het eiwit percentage erg laag is kun je er automatisch wel van uit gaan dat het om een koolhydraat boilie gaat. Ook kun je nog onderscheid maken tussen natuurlijke en plantaardige eiwitten. Dierlijke eiwitten zijn veel beter te benutten voor dieren omdat het lichaamseigen stoffen bevat. Maar daar gaan we in een ander deel nog uitgebreidt op in!

Tot​ ​Slot: Lees de verpakkingen en vraag om de info als die er nog niet op staat. Je wilt toch weten wat je koopt? Je kunt niet beoordelen of een boilie goed of slecht is wanneer je geen idee hebt van wat er in zit. Laat staan of een boilie duur of goedkoop is, betaal je veel geld voor een maisbol met kleurtje en geurtje of is het een gebalanceerde mix waarmee je op lange termijn kunt blijven vangen? Dat kun je nu zelf beoordelen!

PS: Let eens op de code van de fabrikant, deze begint meestal met NL…. zo kun je zien door welke fabriek de boilies gemaakt zijn. Onze code is bijvoorbeeld NL216849

Lees hier deel 2 - Eiwitten in Boilies


En vraag meteen hier onze unieke Gratis Boilie Keuze Hulp aan...

Daarin lees je precies welke boilie jouw meer vis op gaat leveren doordat je de Juiste boilie kiest... 
Gratis Boilie Keuze Hulp

Vul hier je gegevens in waar de Gratis Boilie Keuze Hulp naar toe gestuurd mag worden. We sturen je dan de komende tijd alle info die je gaat helpen aan meer vangsten..

 

  Evolution Products         Reacties (0)

Reacties (0)

Geen reacties gevonden.

Meer reacties