tips voor karpervissen in het najaar

tips voor karpervissen in het najaar


Tips voor Karpervissen in het Najaar

 

Hoe pak je het vissen in de herfst aan? Moet je juist veel voeren, omdat de karper actief op zoek gaat naar een winter reserve? Of zorg je juist voor kleine voercampagnes die je met hit & run tactieken afroomt?

 

Onze teamleden geven jou hun beste tips voor karpervissen in het najaar...

Jelmer Simmes (TwinCarpNL): 

Het najaar is voor mij dé tijd om nog even flink wat karpers in het net te manoeuvreren. Vaak richt ik me in deze periode van het jaar op het kanaal. Normaliter vis ik bovenaan de taluds die hier te vinden zijn. In het najaar kies ik er echter voor om mijn rigs onderaan deze taluds te positioneren. De meeste vissen zijn in deze periode namelijk actief op zoek naar voedsel. Door het afstervende wier, opkomende stroming en zuurstof verschillen is de karper eerder te vinden onderaan deze taluds. Natuurlijk betekent dit niét dat er geen karpers op ondiepe gedeeltes gevangen kunnen worden. 

Natuurlijk is het raadzaam om de beoogde stek minimaal enkele dagen aan te voeren. Doe dit met gezond verstand! Smijten met kilo's is absoluut niet nodig. Een kwalitatieve, voedingsrijke boilie is véél belangrijker dan simpelweg strooien met boilies waar niks in zit qua zowel micro- als macronutriënten.

In deze periode zijn er drie soorten boilies die daadwerkelijk het verschil zullen maken. Dit zijn de Readymade Sweetfish, Garlic Robin Red en de Krill, Shrimp & Trassi. Deze drie boilies zitten ramvol eiwitten en ontelbaar veel gezonde ingrediënten die de vis goed kan gebruiken ter voorbereiding op de wintermaanden. 

Ik raad je aan om één van deze soorten te mengen met een zoete boilie zoals de Scopex CSL of de Milk & Fruit. Ik voer dan in een verhouding 1/3. 33% van de mix bestaat uit de zoete boilie en de overige 67% uit de 'eiwitboilie'. 

*Extra tip*

In deze periode van het jaar laat ik eigenlijk bijna al mijn pop-ups in de schuur thuis! De vissen zijn (als ze goed op het voer liggen) volledig gefixeerd op de bodem en het voer wat daar te halen valt. 

 De vis is gewend om de voerstek zonder aanwezigheid van felle/opvallende bollen leeg te vreten. Wanneer er zo'n opvallende pop-up gepresenteerd wordt zorgt dit voor een afwijkende situatie onderwater. 

 Dit kan de karper in mijn ogen absoluut associëren met gevaar! De nieuwe range 'Premium pop-ups' van Evolution durf ik echter wél in te zetten aangezien deze zogenoemde 'washed-out' kleuren bevatten. 

 Toch kies ik er nog steeds voor om meestal simpelweg te vissen met een enkele of dubbele boilie aan de hair. (Vaak uitgebalanceerd met een stukje kurk in het aas om het gewicht van de haak/onderlijn te verheffen).

 

Joey Meulendijks: De laatste 2 jaar vis ik voornamelijk op een vaste stek welke ik aanvoer zodra de herfst in aantocht is. Buiten dat ga ik ook op zoek naar andere interessante stekken voor deze periode van het jaar en eventueel ook voor later. 

Mijn instant visserij blijf ik ook gewoon doorzetten en beschouw ik als een soort observeren onder water. Wanneer je verder leest zul je begrijpen waarom. 

Bij ons op het kanaal is het zo dat het vrijwel onmogelijk is om vis te spotten. Blind voer gaan storten is dus vaak erg kansloos en kan dan alleen maar nadelige effecten hebben. 

Van de stek waar ik al 2 jaar in het najaar vis weet ik uit ervaring vrijwel zeker dat de vis zich daar ook ophoud. (al biedt dat geen 100% garantie) Hier kun je dus vrij simpel een voerstek opbouwen. 

Op dit moment ben ik gestart met nog 2 kanaalstekken aan te voeren, de ene stek heeft mij in de winter al eens vis opgeleverd, de andere is nieuw voor deze periode van het jaar. 

Waar ik op de vaste stek al aardig durf te voeren, ben ik op de nieuwe stek matig begonnen met voeren en op de zogenaamde winterstek mondjesmaat. 

Vooralsnog is de watertemperatuur prima en ben ik begonnen met een mix van 2 soorten boilies, tijgernoten en pellets. In dit geval combineer ik de milk&fruit met de Krill Shrimp trassi. 

De laatste vanwege het hoog eiwitgehalte en de voedingswaarde waar een vis in het najaar naar op zoek gaat. De milk&fruit vanwege het hoge koolhydraatgehalte. Samen met de tijgernoten en de fish pellets die ook een hoge attractiviteit afgeven, spreek je een grote populatie vis aan. 

(Let wel op dat hoe meer je tegen de winter aanloopt, je de hoeveelheid/verhouding aanpast of over gaat op een lichter verteerbare boilie zoals de Sub zero.)

 

De “vaste” en “nieuwe” najaars stekken liggen beide bij een brug, hieronder staan de welbekende palen waar ik altijd met een hengel tegenaan vis. Verder bestaat de overkant uit een talud welke ik aan de onderkant bevis. Als je goed zoekt met

de dieptemeter zul je daar een klein geultje vinden wat zelfs 20 cm dieper is dan de vaargeul. Vanzelfsprekend zal het voer zich daar ophopen wanneer er scheepvaart is geweest. Een derde hengel leg ik vaak onder het kantje tegen de damwand of in de vaargeul, dit is vaak een bonus hengel buiten de voerstek. 

Hoe dit gaat aflopen kan ik dus nog niet vertellen, maar het plan is om de winterstek voorlopig met rust te laten en mondjesmaat te blijven zorgen dat er voer ligt. De “nieuwe” stek ga ik na ruim 1 week voeren bevissen, het resultaat zal daarin doorslaggevend zijn. Eventueel kan ik nog beslissen om hierna voor een paar uurtjes door te rijden naar de najaarstek. 

Zoals ik al aangaf zul je weinig activiteit kunnen bespeuren in het desbetreffende kanaal. Het water is troebel, diep en meestal is het weer ook nog onstuimig in deze periode. Door korte instant sessie te doen of met eenmalig voorvoeren kun je de vis toch proberen te vinden en daar eventueel op voort borduren. Een soort van onderwater observeren dus. 

“Zoeken, vinden en vasthouden is het spelletje en dit bereik je enkel door een goede tactiek te hanteren, kwalitatief goed aas te gebruiken en met gezond verstand te voeren.”

Succes!

Roy Brentjens: 

 Uhm dat is een goeie, het is wel een feit dat de karpers nu meer gaan zwemmen, omdat ze zich gaan voorbereiden op de winter die eraan gaat komen. Daar kun je als visser goed gebruik van maken.

 Waar het eerst aankwam op stekkeuze, zal je nu iets meer bewegingsruimte hebben. Van een goed opgebouwde voerstek kun je nu de vruchten gaan plukken. Ik zal in het kort uitleggen hoe ik het persoonlijk aanpak.

 Als eerste ga ik op zoek naar een stek die vaak vergeten of genegeerd wordt door andere karpervissers, zodat ik zeker weet dat ik rustig mijn gang kan gaan.

Daarna ga ik lichtjes beginnen met voeren, dat kan met boilies, partikels of beide

9 van de 10 keer combineer ik partikels met boillies om zo ook de totale kosten wat te kunnen drukken.

 Als ik er van uit ga dat ik op de vrijdag mijn 1e nacht kan vissen op de stek begin ik op de maandag ervoor verspreid te voeren. Hiervoor gebruik ik circa 2,5 kg partikels o.a. mais met hennep boekweit en tijgernoten, gemengd met een 50 tal boilies.

 Op de dinsdag voer ik hetzelfde als op de maandag en ook weer flink verspreid, zodat de vis lekker moet zwemmen om eten te zoeken.

 Op de woensdag voer ik ongeveer 1250 gram partikels zoals hierboven beschreven icm een 500 gram boilies, dit om de karpers te laten wennen aan het aas dat je als haakaas gaat gebruiken.

 In het najaar gebruik ik overigens graag de Scopex CSL in combinatie met de Krill Shrimp Trassi. Deze zit boordevol met voedingsstoffen die de karpers goed kunnen gebruiken om reserves aan te leggen voor de koude wintermaanden.

 Op de donderdag voer ik geen partikels meer om te proberen de witvis een beetje te ontwijken, ik voer nu wel verspreid een 750 gram boilies. 

 Op de visdag zelf vis ik met deze voerstrategie graag met 2 x 18 mm boilies als haakaas aan de hair i.v.m. eventuele witvis en een hengel met 2 x 14 mm boilies haakaas.

Als het mogelijk is nog eventueel een 3e bonus hengel met een 18 mm boilie met daarop een halve fluo pop up. Belangrijk is nu dat je NIET te veel bij voert, hooguit een stuk of 10 boilies per hengel en een klein handje met partikels. dit om zo snel mogelijk een aanbeet te kunnen forceren.

Mocht je nu merken dat je heel goed aan het vangen gaat dan kun je de voer hoeveelheden voor de week erna een beetje opschroeven, maar denk eraan dat je niet als een gek alles plat gaat gooien met voer. Dit gebeurd namelijk vaak, maar je weet nooit hoeveel vis er over de stek komt !Nu je weet hoe onze teamleden karpervissen in het najaar, kun jij dit ook gaan toepassen. Wat zijn jouw tips? Zet ze in de reacties...

 Veel succes, Enjoy Your Catch!

 

    11-10-2019 10:58     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.