Enkele praktische tips
Karpervissen in de winter kan erg leuk en zeker ook efficiënt zijn. Karpers liggen veelal gegroepeerd, dus wanneer je ze weet te vinden is de kans op meerdere aanbeten in maar korte tijd zeer groot. Hierbij is het wel belangrijk een aantal simpele zaken in gedachten te nemen, alvorens je met vorst op het autoraam richting de ijskoude waterkant gaat.
Kleding tips voor karpervissen in de winter
Allereerst is het belangrijk om karpervissen in de winter aangenaam voor jezelf te maken. Vrijwel niets is zo erg om het koud te hebben terwijl je rustig aan het water zit. Er is veel bekend over warme kleding, maar weinig over de praktijk ervan. Daarom volgen hieronder een aantal belangrijke tips.
Kleed jezelf in lagen. Dit is uitermate belangrijk om warmtelagen te creëren die warme lucht kunnen vasthouden. Een veel gemaakte fout is dat karpervissers zich op hun warmst aankleden voordat ze naar de waterkant gaan. Hierdoor krijgen ze het later juist koud. Hoe zit dat? Nou, karpervissers sjouwen meestal hun spullen naar het stekje dat ze voor ogen hebben, en dat kost vaak wat energie. Met veel lagen aan, is de kans groot dat er gezweet wordt. Daar heb je op het moment van het bijvoorbeeld voortduwen van je volgepakte kar geen last van, maar later tijdens het zitten wel. De onderlaag die nat is geworden van het zweet zal afkoelen, waardoor je gehele lichaam exponentieel snel afkoelt. Daarom is het belangrijk om juist de merino wollen sokken, fleece broek, wollen trui, dikke jas en muts pas aan te trekken wanneer de hengels inliggen en je stil gaat zitten.
Bij het liggen in de stretcher ondervinden veel karpervissers last van het dragen van een muts, die mogelijk verschuift. Toch is het beschermen van je hoofd en oren, waarmee je lichaam veel kostbare warmte verliest, een must. Een goede tip is het opdoen van een capuchon die aan de trui bevestigd zit. De Hoody van Evolution Products, die overigens ook lekker warm is, bevat zo’n heerlijk warme capuchon.
Locatie in de winter
Vaak wordt gezegd dat karpers zich in de winter voornamelijk op diepe stukken van het water bevinden. Naar onze ervaring is dit vooral in november/december het geval. Wanneer de watertemperatuur stabiliseert, dus wanneer de watertemperatuur vlak onder de oppervlakte hetzelfde is als op de bodem, heeft de vis minder reden om zich op te houden op de diepste stukken van het water. Vaak loont het dan om juist de schuine taludranden of obstakels op te zoeken. Dat is waar de karpers zich immers het meest veilig voelen. Al is het drie tot vijf meter diep op een water met dieptes tot 15 meter… Dan nog kunnen de vissen zich hier massaal bevinden. Geef ook deze plekken dus zeker de kans!
Kant van de wind in de winter
Over het volgen van de wind in de winter kan veel gezegd worden. Al met al zijn er wel een aantal basisprincipes waar rekening mee kan worden gehouden. Volg geen koude noorden- of oostenwind, maar pak dan juist de luwte. Als er een écht warme wind (veelal zuid-west of west) staat, dan kan het wel eens lonen om er in te vissen. Ook het vissen op de rand van zo’n wind kan lonen. Zie hieronder een vangst die ik te danken had aan het rekening houden met omstandigheden en vissen met het juiste aas: de Smoked fish boilie!
Het juiste aas voor in de winter
Voer in de winter absoluut niet te veel, wat ook zeker voor de maand maart en vaak ook voor april geldt. Een paar zonnige en warme dagen doen echt niet veel met de meeste wateren. De watertemperatuur is dan nog simpelweg ijskoud. Beschouw vissen in het voorjaar ook als karpervissen in de winter en dan ga je meer vangen. Opvallend haakaas, zoals onze premium pop ups kunnen op sommige wateren erg goed werken. Op bepaalde wateren werken juist niet- opvallende haakaasjes beter.
Geniet (voor)voeren wel de voorkeur? Pak dan onze sub-zero winterbol. Hiermee is te veel voeren een stuk lastiger, want de vis verteert deze bol enorm snel.
Succes op deze winter!
Groet,
Julian