Hoe gebruik je een Pop Up?

Hoe gebruik je een Pop Up?Hoe gebruik je nou eigenlijk een pop up om karpers te vangen?

Pop Ups zijn razend populair onder karpervissers, maar ook de karpers zijn er gek op. Een pop up is een drijvende boilie. Daardoor beweegt zo'n boilie onder water heel anders dan een zinkende boilie. Ook wordt er vaak een felle (fluo) kleur aan gegeven en voorzien van een flinke dosis flavour om extra op te vallen. In dit artikel vertellen we je hoe je ze succesvol kunt inzetten...

Zoals we al zeiden, er zijn heel veel pop ups te krijgen. Wij wilden dit graag anders doen. Omdat anders doen vaak de sleutel tot succes is ;-)

Hangemaakte Pop Ups


Daarom hebben we een speciaal voor Evolution ontwikkelde pop up range samengesteld. Deze handgerolde pop ups bevatten alle attractoren die onze boilie zo bijzonder maken. En nog veel meer...

Denk hierbij aan Boterzuur, Betaine, Zoetstof, Corn Steep Liquor, Aminozuren en meer van dit soort echte karper magneten.Het mooie van deze range is dat ze dus niet alleen visueel aantrekkelijk zijn. Ook alleen een flavour zal niet altijd volstaan om die karpers ook echt te vangen. Je wilt ze trigeren om te gaan eten. Om jouw aas wel te pakken. Vooral in moeilijke tijden zoals hete dagen waarbij de vis niet actief op zoek is naar voedsel. Juist op die momenten kan een pop up die voorzien is van alle mogelijke extra's het verschil maken tussen vangen en blanken.

Hoe vis je met een Pop Up?...


Onze teamleden nemen je graag even mee in hun visserij. Wanneer gebruiken ze een pop up? Welke onderlijn montage gebruiken ze daarbij? En vissen ze single hookbait of juist op een voerstek...

Wouter Koopman zegt:

Ik zet het liefst pop ups in als ik weet dat de vis amper aan het azen is of snel even een aanbeet wil forceren. Ik gebruik het liefst felle kleuren. Dit doe ik omdat dat volgens mij net even wat beter opvalt onder water dan een donkere popup. Hierdoor zal de vis het sneller opmerken en tot een aanbeet overgaan.  Ook gebruik ik ze regelmatig voor de oude en vertrouwde snowman. Dat blijft een vanger!

Jelmer Simmes:

Hierbij de manier waarop ik het liefst mijn pop-ups aanbiedt.

Over het algemeen kies ik in 9 van de 10 situaties voor een hinged stiff rig. Deze rig heeft voor mij alle eigenschappen dat een goede pop-up rig moet bevatten. Ten eerste de werpeigenschappen; deze rig heb ik letterlijk nog nóóit in de knoop gegooid. Deze rig kan worden gevist met een wartellood systeem maar ook met inline lood. Ik prefereer vrijwel altijd wartellood.

De hingedstiff rig gebruik ik ook voor het vissen met 'singles'. Deze methode gebruik ik erg graag in de winter en het vroege voorjaar. Het idee hierachter is simpel: NIET voeren, enkel vissen met de hinged stiff rigs. Door op elke hengel een verschillende pop-up te gebruiken en om de twee uur opnieuw in te werpen, is de vis snel gevonden. 

Hiernaast haakt de rig vrijwel altijd zoals 'ie hoort te haken. Dit heeft te maken met de curve van het chod gedeelte van de rig. Vanaf welke kant de vis aan komt zwemmen maakt niet uit -> Hij haakt toch!

onderlijn voor pop up

TIPS voor het vissen met Pop Ups:


*Op dressuurwater werkt het érg goed als er gevist wordt met een dubbele 12mm pop-up op de hinged stiff rig. Ik heb zelf nog nooit iemand gezien die deze methode toepast; erg dressuurdoorbrekend dus!*

*Lood deze rig erg voorzichtig uit! Het is de bedoeling dat de rig extreem langzaam op zijn plek zakt na het ingooien. Door een hoeveelheid putty weg te halen en/of toe te voegen kan dit doel bereikt worden. Op stromend water kies ik er echter voor om de rig extra zwaar uit te loden. Vaak gebruik ik dan een grotere hoeveelheid putty zodat de stroming minder vat heeft op de beweging van de rig onderwater.*

*Een van mijn favoriete voorjaars methodes is het aanbieden van deze hinged stiff rig op een klein bedje van pellets of een simpel grondvoertje. Dit kleine beetje extra attractie kan er voor zorgen dat de vis over de streep wordt getrokken om toch die ene aasopname te doen.*

*Ben je bang dat je te veel hebt gevoerd? Of krijg je de vis niet te pakken op bodemaas? Dan is de hinged stiff écht een uitkomst! Ik heb al ontelbaar vaak meegemaakt dat ik de vis wél ving op de hinged stiff rig, terwijl de bodem aas rigs roerloos op hun plek bleven liggen.*


Onderlijn met dubbele pop up

Frank van Schaik:

Mijn absolute favoriet is de gele Milk &fruit popup uit de nieuwe range. Deze vis ik graag icm met de milk&fruit boilie. Van de popup snij ik ongeveer 1/3 af, en van de boilie ongeveer 1/4. Dit op elkaar zorgt voor een fantastisch gebalanceerd haakaas wat qua gewicht incl. haak overeenkomt met de gevoerde boilies rondom het haakaas. Voor mij deze zomer een ware killer gebleken.

Gevangen op een Evolution Pop Up

Leon Nijman:

Het is bij mij afhankelijk van de situatie hoe ik een pop up inzet. Vaak vis ik 1 hengel met een chod rigje. Deze leg ik rustig bovenop het bodemwier.
Deze vis ik nagenoeg altijd single hookbait. Wanneer ik een voer plek heb wil nog wel eens een uitgebalanceerd haakaasje maken dmv een deel pop up en een deel zinkende boilie. Vaak boor ik mijn haak aas uit en voorzie deze van foam of kurk om zodoende een wafter te creëeren.

Roy Brentjens:

Popups zet ik in als snowman en standaard een hengeltje met een chod. Voor de snowman gebruik ik een standaard onderlijn met line aligner/krimpkous die ik dan goed uitbalanceer met soms een loodhageltje op de hair .Dit om er voor te zorgen dat het strak op de bodem ligt en om de boilie en de popup te fixeren, zodat deze niet over de hair kunnen gaan schuiven waardoor de haak niet goed in kan draaien. Hierbij gaat mijn voorkeur uit naar een roze of een gele popup. Deze vis ik dan op een verspreid voerplekje van een 10 tal gehalveerde boilies en een 500 gram partikels per hengel.

De chod daarintegen zet ik het liefste in als single hookbait of op een bedje met partikels en lengte van +- 5 cm boven de bodem.
Met de kleur van de chod wissel ik regelmatig om zo de beste keuze te vinden voor het betreffende water en jaargetijde

En we sluiten af met teamcaptain Joey Meulendijks:


Zoals je hieronder kunt zien is de snowman mijn favoriete rig op het kanaal. Buiten dat ik vrijwel altijd een hengel single hookbait vis omdat dit simpelweg is wat je ook bijvoert, probeer ik de vis uit te dagen met een pop-up, soms kun je zo sneller een aanbeet forceren. 

Qua kleur en smaak kies ik vrijwel altijd voor zoet, ook al vis ik met een vismeel boilie. Ik zweer namelijk bij een oranje pop up op de sweet garlic rr en een witte of gele op de milk en fruit. Op de krill vis ik graag met de 2 tone. 

Buiten dat gebruik ik ook vaak een hinged chod rig waar dat nodig is. Bijv bij wier of veel rommel zoals bladeren op de bodem. Tot zover onze tips over het inzetten van Pop ups. Heb je nog vragen of reacties? Stel ze hieronder in de comments...Of bestel hier direct jouw nieuwe favoriete pop ups


 
    24-09-2019 09:14     Reacties ( 2 )
Reacties (2)
 Jelmer Simmes -  11-10-2019

Hoi Daan, Ik zelf vis in het najaar beduidend minder met pop-ups dan in de winter, voorjaar of zomer. De reden hier achter is dat de karper in het najaar naar mijn idee meer gefixeerd is op het bodemvoer aangezien in 'vreetmodus' gaan/zijn. Mocht je toch pop-ups willen gebruiken, dan raad ik de donkere kleuren of washed out pop-ups aan. Onze nieuwe pop-up range is hier perfect voor! Met name de two-tone kleurige is favoriet :) (Roze/zwart) De pop-up kan zeker ook met de originele chodmontage gevist worden. Echter gaat mijn voorkeur meestal naar de hingedstiff rig. Een shot on the hook is niet nodig bij het gebruik van een pop-up rig. Bij een hingedstiff rig hoort de haak boven de bodem te staan, dus niet plat op de bodem! Bij een snowman presentatie hoort de haak wel plat te liggen, maar een snowman hoort niet gevist te worden op een hinged stiff rig, maar op een simpele basis rig. Bijvoorbeeld een combi rigje... Een hingedstiff is bedoelt om écht als pop-up te vissen, bóven de bodem. Succes! Jelmer

 Daan Selbach -  29-09-2019

1) Kan je de pop-up boilie ook inzetten in de herfst en winter wanneer de watertemperatuur zakt? Zo ja, welke pop-up boilie is dan het meest geschikt? 2) Kan je de pop-up ook aanbieden met de originele Chod-rigmontage in plaats van de hinged stiff-rig? 3) Is het nodig om bij pop-up montages chod on de hook te gebruiken? 4) Moet de haak bij de pop-up aanbieding ( geen pop up montage snowman) dmv hinged stiff-rig op de bodem liggen of niet? 5) Moet de haak bij de pop-up aanbieding (wel pop up montage snowman) dmv hinged stiff-rig op de bodem liggen of niet?