Boilies Kopen of Boilies Zelf Maken?

Boilies Kopen of Boilies Zelf Maken?

Boilies kopen? Of Boilies zelf Maken?


Boilies maken, vele karpervissers doen het zelf of hebben het wel eens gedaan. Voor de beginnende karpervisser is het vaak nog een hele operatie. Er zijn zo veel ingrediënten en recepten dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Eigenlijk hoeft het helemaal niet moeilijk te zijn. Het belangrijkste is vertrouwen in je recept en niet geheel onbelangrijk, het moet goed te verwerken zijn.Wat zijn boilies?


Wat is een boilie nou eigenlijk? Een boilie is een gekookte deegbal die bestaat uit meerdere melen. Hieraan worden vaak nog aroma's (flavour) toegevoegd. In de jaren 70 begonnen ze in Engeland te experimenteren met hun deegballen. Door de deegballen te koken werden ze harder en weekten ze minder snel van de haak. Ook werden ze hierdoor minder witvis gevoelig. De "boilie"was geboren.

Tegenwoordig zijn er boilies in overvloed, de laatste jaren zijn wij overgestapt op stomen in plaats van boilies koken. Eigenlijk zouden we ze nu dus steamers moeten noemen. Wij zijn van mening dat stomen beter is, omdat je temperatuurgeregeld de boilie kunt garen. Hierdoor kun je makkelijker spelen met de hardheid en omdat de boilie niet in een bak water ligt, blijven de oplosbare ingrediënten beter behouden. Ook zouden vitamines beter intact blijven omdat je vrijwel geen (kook)vocht hebt waarin de vitamines achter blijven.

Zelf boilies maken...


Je kunt op internet heel veel boilie recepten vinden. Zoek er een waarvan jij een goed gevoel krijgt. Vertrouwen in je aas is het belangrijkste ingredient! Er zijn verschillende bedrijven die de ingrediënten verkopen. Je kunt bij ons ook je ingrediënten bestellen of je eigen boilie samenstellen op een van onze mixen. Daarnaast bieden we natuurlijk een boilie draaiservice om er een eindproduct van te maken. Vanaf 20 kg droge mix kunnen we je helpen bij het samenstellen, het mengen van de grondstoffen en het draaien van verschillende diameters.

Wat zit er in een boilie?


De meeste boilies bestaan uit een basis van granen en zaden. Daar word vaak vismeel, zoetstof en flavour aan toegevoegd. Tarwe, Maïs, Soja zijn bij ons de basis bestanddelen. Onze basismixen zijn goed te verwerken, bevatten een grove structuur zodat de attractoren goed uitlekken en ze zijn goed te verteren. Dat laatste is ook erg belangrijk aangezien je de karper niet te snel wil verzadigen. Om attractie te creeën en te zorgen voor een voedselprikkel in de verschillende waterlagen gebruiken we water oplosbare producten. Dit kan zijn pre digested vismeel, melkpoeder maar ook ons leverpoeder lost mooi op in het water. Er zijn vele producten waarmee je dit signaal kunt afgeven. Zoetstoffen en andere additieven zoals aminozuren zorgen ook voor een goeie prikkel en mogen wat ons betreft niet ontbreken in je aas.

Liquids die momenteel erg populair zijn kun je daarvoor ook goed gebruiken. Door je boiliemix of als soak. Liquid krill, Salminol, Aminol, Liquid Liver, al deze producten bevatten mooie aminozuur patronen waar de karper goed op reageerd. Deze Liquid Foods vind je ook in ons assortiment. Ook kruiden doen het erg goed, knoflook bijvoorbeeld stimuleert de vis om te gaan eten. Heb je veel last van brasem dan kun je chilipoeder toevoegen. Kaprer is er gek op maar de brasem houd er niet zo van.


Zelf boilies draaien.


Het draaien van je eigen boilies is voor vele karpervissers een hobby binnen de hobby. Je wil weten wat er allemaal in zit, redeneren waarom deze boilie zo goed vangt of juist niet. Als je het zelf maakt weet je exact wat er in zit en hoeveel er van in zit. Wij vermelden de ingrediënten bij de beschrijving en op onze verpakking. Maar ook wij willen natuurlijk precies weten wat we onze geliefde karper voor schotelen. Je eigen boilies draaien geeft uiteraard ook enorme voldoening als je er goed mee gaat vangen. De rotzooi in de keuken, de stank en het gezeur van je vrouw ben je dan al snel vergeten wink


Freezerbait of Readymade Boilies?


We moeten heel eerlijk zeggen dat we vroeger alleen freezerbait draaiden. Tot we veel vraag kregen naar houdbare boilies. Vacumeren kent toch enkele nadelen ten opzichte van houdbare boilies. Met name gescheurde zakken is een vaak voorkomend probleem. We gingen dus experimenteren met conserveren. Over het conserveermiddel gaan nogal wat spookverhalen rond. Dit komt vooral omdat men niet goed weet wat er nou eigenlijk gebruikt word. Er gaat bijvoorbeeld echt geen antivries in een readymade! Na veel testen met verschillende doseringen zijn we tot de conclusie gekomen dat we niet tot nauwelijks verschil in vangsten zagen in vergelijking met Freezerbait boilies. Iedereen heeft daar natuurlijk zijn eigen mening over, maar dat geconserveerde boilies slecht voor de karper zouden zijn is naar onze mening een fabeltje en niet bewezen.


Wil je hulp met kiezen van de juiste boilie voor jouw water? Download de Gratis Boilie Keuze Hulp

Gratis Boilie Keuze Hulp

Vul hier je gegevens in waar de Gratis Boilie Keuze Hulp naar toe gestuurd mag worden. We sturen je dan de komende tijd alle info die je gaat helpen aan meer vangsten..Wil je hulp bij het maken van je boilies? Of wil je je mix door ons laten draaien? Neem dan contact met ons op. Je kunt ook onze Vitality boilie aanpassen met verschillende opties om er je eigen draai aan te geven.
  Evolution Products     12-06-2016 14:05     Reacties ( 1 )
Reacties (1)
 pieter koning -  20-10-2017

vraagje als jullie deze bol draaien kost dat 20 kilo? 30% vismeel 30%maismeel 20%polenta 20%tarwebloem er bij kelp,henp,cayennepeper. kleur gewoon houden. geur mossel of schaaldiertjes grt pieter