Beste tips voor karpervissen in de herfst

Karpervissen in de Herfst | 5 beste (Boilie) tips


Soms weet je niet waar je moet beginnen, welke boilie kies je nu bijvoorbeeld en hoe zet je die in? In dit artikel helpen we je een stukje op weg. Heb je nog vragen stel ze dan gerust in onze Facebook community. Wijzelf en onze teamleden zijn daar actief en om jou te helpen. Domme vragen bestaan niet! Klik hier voor onze besloten Facebook groep.

Vis Tip​ ​1

Laat je niet overweldigen door alle mooie namen en kleurtjes, kijk naar de inhoud (lees samenstelling).


Deze hoort sinds 2017 op de verpakking te staan en vertelt je al heel wat over de kwaliteit van de boilie.

In de herfst gaan karpers op zoek naar eiwitrijk voedsel om een energie reserve op te bouwen voor de winter. Zorg dus dat je een boilie kiest die eiwitrijk is. Ook dit zal op de verpakking staan. Bij ons is dit in de meeste gevallen de Krill Shrimp Trassi die voor ruim een derde deel uit krill en gaarnaal bestaat. Daardoor heeft deze boilie een eiwit percentage van 35%.

Je vindt het percentage bij de voedingswaarde en wordt Ruw Eiwit of in het Engels Crude Protein genoemd. Afhankelijk van de ingrediënten zal deze wat ons betreft minimaal rond de 30% moeten zitten voor een eiwit boilie. (Wil je meer weten over de voedingswaarde van je aas lees dan dit artikel over de inhoud van je boilies)

Vis Tip​ ​2

Meng je boilies in een verhouding van 75% eiwitrijk met 25% koolhydraatrijk om een zo groot mogelijk groep vissen te bereiken.


Vissen hebben soms een voorkeur, zo worden sommige vissen vrijwel alleen op zoete (koolhydraat) boilies gevangen. Die wil je niet mislopen! Maar een zoete boilie bevat een veel lagere voedingswaarde en wanneer je gaat voeren zal de vis daar snel op uitgekeken raken. Uitzonderingen daargelaten.

Vis Tip​ ​3

Meng je boilies in verschillende diameters!


Karpers zijn gek op klein aas, zo ving ons Teamlid Allard jaren geleden een vis van 31 kg op een 14 mm Milk & Fruit boilie. Klein aas is wel erg gevoelig voor witvis en daarom kun je dit het beste mengen met 18 of zelfs 24 mm. Voordeel is dat je meer verwarring creëert omdat alles op je voerstek verschilt in maat, maar ook heb je veel meer volume op je voerstek dan wanneer je alleen grote boilies voert. 

Vis Tip​ ​4

Maak het niet te moeilijk, wanneer je regelmatig voert zal de karper vol vertrouwen op je stek azen.


Doordat ze in deze periode minder schuw zijn en vol op het eten duiken is regelmatig voeren belangrijker dan allerlei rig soorten te proberen. Houd er rekening mee dat ze nu vaak wilder azen dan anders.


Vis Tip​ ​5Last but not least, zoek een boilie waar jij vertrouwen in hebt!


Vertrouwen is het allerbelangrijkste ingrediënt wat alleen jij er in kunt stoppen. Geloof niet direct alle mooie praatjes maar beoordeel een product op inhoud! Test het zelf en wissel niet direct van boilie als het een keer niet lukt. Er zijn zoveel variabelen zoals weer, stekkeuze, hengeldruk etc dat een keer blanken helemaal niet erg is of direct een boilie als schuldige is aan te wijzen.

Succes en pak die Bak!

Wil je weten hoe je de Juiste boilie kiest voor jouw visserij? Klik dan hier en we leggen het je uit...

  Evolution Products         Reacties (0)

Reacties (0)

Geen reacties gevonden.

Meer reacties