Succesvolle karpervis avond - de grote volschub

Succesvolle karpervis avond - de grote volschub
Eigenlijk was het hoofdstuk voorgoed afgesloten na het twee keer vangen van de bovenstaande targetvis. In 2018 heb ik een jaar lang een dressuurwater aangepakt met maar een klein bestand aan vis, met oog op de target: de grote volschub.

In dat jaar kwam meer dan de helft van het bestand wel twee of zelfs drie keer op de mat, terwijl die ene vis nog ontbrak. Uiteindelijk slaagde ik erin de vis te vangen, en enkele sessies daarna weer; die keer op haar topgewicht. Pas toen mijn vismaat en dorpsgenoot Bram aangaf deze zelfde vis te willen vangen, besloot ik hem een keer mee te nemen om samen te proberen het doel te behalen. Bram is namelijk nog maar net 15 en om dan in zijn eentje aan het water te gaan zitten is onverstandig, de buurt is immers niet de meest veilige buurt.
In dit artikel ga ik verder in op het ontdekken van het gedrag van een vis, het plannen en voorbereiden van een sessie en natuurlijk de succesvolle avondsessie die uiteindelijk volgde.


Vol vertrouwen!

Enkele weken voor aanvang van de avondsessie gaven de weer-apps al veelbelovende grafieken aan: de omstandigheden zouden dat weekend perfect zijn om haar te vangen! Althans, dat dacht ik, gezien de eerdere vangsten van de grote volschub en de verdere ervaringen op het water.

De sessie werd gepland en naarmate de datum dichterbij kwam, werd ik steeds enthousiaster en voller van vertrouwen. Ik begon zelfs al tegen meerdere visvrienden te vertellen dat ik vrijwel zeker wist dat ze gevangen zou worden, waarbij de meeste van mijn vrienden mij aankeken alsof ik gek was. Want: “een karper is maar een karper, toch? Die heeft geen agenda zoals jij wel hebt!”

Voor Julian was de buit al binnen: nu Bram nog!

Plan van aanpak!
Aangezien de sessie al geruime tijd van tevoren was gepland, was er de kans om voor te voeren. Als die mogelijkheid er is, zou ik die ook zeker pakken, mits je het met verstand doet.
Het voeren van hele kilo’s aan aas heeft op dit water geen zin omdat er maar een klein bestand aan karper op zwemt. Mijn voorkeur ging uit naar het regelmatig bevoeren van verschillende stekjes: liever twee weken lang twee handjes per stek dan drie dagen lang een kilo per stek. Los van het feit dat dit veel te veel is om weg te vreten kijkend naar het kleine bestand, wekt een voerplek met veel aas ook argwaan op: niet verstandig op dressuurwater!
Qua stekkeuze let ik er bij dressuurwater op dat ik de steilere taluds aanvoer. Naar mijn gevoel azen vissen heftiger wanneer er op een steile helling her en der een bolletje ligt: de vis hoeft niet het hele lichaam te kantelen om het aas op te pakken en zwemt dus makkelijker van bol naar bol. En op dressuurwater geldt: hoe heftiger de vis aast, hoe beter.
De aaskeuze was geen lastige opgave: de Smoked Fish van Evolution Products moest het gaan doen! De grote volschub had ik al gevangen op deze bol, maar ik heb zo veel vertrouwen in de Smoked Fish dat ik geen twijfels had dat de target het gewoon weer zou eten. Vis blijft terugkomen op goed aas, helemaal als je de kans hebt om over een langere periode te voeren. Juist op dressuurwater wil je met aas aan de slag gaan wat erg hoog in kwaliteit zit: de karper weet precies wat wel of niet goed voor ze is.

De Diamix van Evolution Products: meerdere diameters Mengen werkt altijd op dressuurwater!

Als laatste tip voor het voorvoeren wil ik benadrukken dat het verstandig is om te kijken naar de omstandigheden. Wanneer die goed waren door bijvoorbeeld een dalende luchtdruk of een harde zuidwestenwind, ging er één handje meer in; maar geen hele kilo’s!


Dan nu naar de sessie!
Bram en ik kwamen vlak voor het donker aan en hadden nog net de tijd om in het licht de spullen klaar te zetten. Mijn tentje werd als eerst opgezet omdat het even later zou gaan regenen. Al gauw werd de Tempest bedolven onder de vallende bladeren: het was echt najaar!
De warme zuidwestenwind blies over het water en vol vertrouwen werden de hengels opgetuigd en de rigs klaargemaakt. Al snel had ik de eerste hengel klaar en die positioneerde ik dan ook direct op het stekje onder eigen kant. Omdat het zo hard waaide durfde ik juist erg ondiep te vissen, want de karpers zouden de aanwezigheid van ons nu minder snel kunnen opmerken. Ook had ik gewoon het hele talud aangevoerd tijdens het voorvoeren, dus grote kans dat de karper overal wel zou zwemmen om de heerlijke bolletjes te vinden! Daarbij is het altijd goed om plekken te bevissen die normaliter niet worden bevist, durf dus zeker ondiep te vissen op dressuurwater.
Terwijl Bram bezig was met het klaarmaken van zijn hengels, en ik met het klaarmaken van mijn tweede hengel, kreeg ik al een volle fluiter op de enige hengel die in lag: bizar! Hier zie je de kracht van het single-hookbait vissen op een voerplek: soms zit de vis gewoon te wachten op het voer en zou je ze alleen maar verstoren door een bombardement aan bollen uit de lucht te laten vallen. Voeren kan later altijd nog!

Een kleine 14mm boilie kan goed werken op dressuurwater!

De eerste vis was sterk en al gauw zag ik dat het een bekende voor mij was: een prachtig gekleurde en beschubte soort koi! Natuurlijk wist ik dat de kans groot was dat er voor mij geen nieuwe vis op de mat zou komen, maar stiekem hoopte ik er wel op. Desalniettemin was ik er reuze blij mee, helemaal omdat ik al heel lang geen karper meer in mijn handen had gehad!


Het bizarre verloop van de sessie!
Na deze geweldige start van de sessie werden alle vier hengels perfect gepositioneerd en pas nadat ze twee uur lang zonder stootje inlagen, besloten we om er een handje voer op te gooien. Mijn gedachte was namelijk dat dat nog wel eens een aasreactie uit zou kunnen lokken, omdat wij meestal rond die tijd voerden. Toch bleven de hengels nog een uurtje stil, waarna het uit het niets harder begon te waaien. Het eerste wat ik zei tegen Bram was: let op, dit kan nog wel eens een aasperiode betekenen.
Nog geen kwartier later vloog er weer een hengel van mij vandoor, deze keer de andere hengel! Dit gaf nog meer vertrouwen; meerdere stekken waren immers gevonden door de vis! Al direct zei ik tegen Bram dat het ging om een betere vis: ze vocht traag en voelde zwaarder aan. Tijdens de dril zei Bram dat het vertrouwen bij hem wat minder was, hij wist niet zeker of zijn rigs wel goed lagen. Ik zag echter hoe hij met uiterste concentratie zijn rigs uitliep en hoe hij een uur lang bezig was geweest met zijn twee rigjes, de perfectionist!

De hengel die vol in de wind lag: betere omstandigheden konden we niet wensen!

Terwijl ik vol adrenaline aan het drillen was, kreeg Bram een paar losse piepen op wéér een andere hengel: “het zou toch niet??!”. Deze paar piepen veranderden in meerdere piepen en uiteindelijk een volle run: “rennen!!”. De tweede dubbelrun op dit water was een feit, en dat met beide een goede vis aan het eind van de lijn!
Al voordat ik mijn vis in het net had, hoorde ik Bram roepen: “Het is hem! Het is hem!!”. Zo snel als ik kon begeleidde ik mijn vis in het net en ik haalde direct het tweede schepnet op om Bram zijn vis te scheppen: ja hoor, het was haar echt! Beter konden we het niet treffen: ik een vis die ik nog niet had, en Bram zijn target. De euforie viel over ons heen en alles viel op z’n plek. Dit is een sessie om niet meer te vergeten, en dat alles in een avondje tijd!

Targetvissen: niet echt mijn ding, maar enorm leerzaam en fantastisch als het eenmaal lukt!

Karpervissen kan mooi, maar ook erg zwaar zijn. Niet alleen de sessies zelf; ook de voorbereiding vergt veel tijd. Maar wanneer je tijdens die voorbereiding patronen herkent die overduidelijk geen toeval meer zijn, kunnen er mega effectieve sessies worden gedraaid.
Geniet van je visserij en heb respect voor elkaar; dat we allemaal zulke momenten mogen beleven!

Julian Simmes
 

  Julian Simmes     07-11-2020 12:46     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.