Karpervissen in de winter | de beste tips voor 2019/2020

Karpervissen in de winter | de beste tips voor 2019/2020
Karpervissen in de winter is niet voor m**tjes...

Zodra de de eerste nachtvorst is geweest belanden veel karpervissers in de winterslaap. Een ideale kans dus voor de die hard vissers.
Maar hoe pak je karpervissen in de winter aan? Onze teamleden vertellen je graag hoe zij dit doen...

Teamlid Roy Brentjens:

Wintervisserij op karper is het mooiste wat er is!


Helaas is het niet voor iedereen weggelegd, aangezien niet iedereen tegen de winterse temperaturen kan ;)

Hieronder wil ik je in het kort uitleggen hoe mijn wintervisserij er in grote lijnen uitziet, en ik hoop dat jullie er nog iets aan hebben! Als je wilt gaan karpervissen in de winter moet je met diverse aspecten rekening houden waaronder:
 • Watertemperatuur 
 • Weersomstandigheden
 • Welk type water
 • Hoelang duurt de sessie enzovoort
Het merendeel van de vissers weet dat de watertemperatuur een heel groot verschil kan betekenen tussen vangen of blanken. Zo heb je in de zomer temperaturen van 20 graden+ waarin de vis helemaal los is en in de winter moet je het doen met een temperatuur van slechts een enkele graad boven het vriespunt.

Komt het water onder de 8 graden celcius, dan worden de karpers passiefBij karpers is het zo dat als de watertemperatuur onder de +- 8 graden komt dat ze passief worden, dat wil zeggen dat ze hoofdzakelijk de winter holdings op gaan zoeken om vervolgens stil liggend de winter door te komen zonder al te veel energie te verbranden. De beste manier om tijdens een wintersessie te kunnen slagen is het dus van groot belang om een potentiele winter holding te zoeken.

Denk hierbij aan bijvoorbeeld:
 • Grote overhangende bomen
 • Verbredingen in de kanalen 
 • Viaducten / aquaducten
 • Duikers 
 • Wateruitlaten(warm water) 
 • Stukken water die uit de wind verscholen liggen
 • Ondiepe wateren waar smorgens lekker het zonnetje op staat

Holdings zijn de ideale winterstek om karpers te vangen


Als je 1 van deze holdings gevonden hebt is het belangrijk dat je niet meteen kilo's voer erin gooit maar subtiel te werk gaat. In deze periode eet de karper namelijk maar zeer minimaal. Ik zelf maak in de winter bijna altijd gebruik van een goed verteerbare boilie, bijvoorbeeld onze sub zero boilie waardoor de karper niet te snel zal verzadigen.

Graag maak ik dan gebruik van een kortere onderlijn dan in de zomer omdat deze sneller kan prikken. Hieraan maak ik een pva zakje waarin ik een 5 tal boilies verkruimel en een klein beetje zoete mais toevoeg. Na het ingooien of uitvaren gooi ik dan nog een stuk of 10 boilies er omheen. Ik hou het liefst van korte sessies in de winter omdat je weet dat de vissen niet veel zullen zwemmen.

Korte sessie, weining voerenDaardoor zul je ook sneller een aanbeet moeten krijgen als je op de juiste plek ligt. Wat ik dan meestal doe is een uur a anderhalf uur per stek vissen en dan verkassen naar een andere stek. Je zou eventueel de stekken aan kunnen voeren met een 10 tal boilies en wat mais en ze daarna 1 voor 1 af kunnen vissen.

Wat in de winter ook heel goed kan werken is op de ondiepe stukken waar +-50 cm water staat met een chod te vissen als het zonnetje er op staat, met bijvoorbeeld onze premium range popups.

Omdat door de zonkracht het ondiepe water sneller zal opwarmen. Wat betreft type water ligt mijn voorkeur bij de openbare vaarwateren. Dit om de hele simpele reden dat de vissen op deze wateren meer zullen moeten zwemmen en daardoor meer energie verbranden waardoor ze weer sneller iets zullen eten.

Al met al is het niet zo heel ingewikkeld maar komt het meer aan op logisch nadenken en een grote dosis geluk. Locatie en subtiel zijn de belangrijkste aspecten in dit geval!

Succes, Roy

Teamlid Wouter Koopman:


De winter komt eraan, dat betekent dat de vissen ook rustiger aan gaan doen en erg weinig bewegen en eten. Dat doet veel vragen opkomen. Hoe moet ik dan vissen? Hoe kan ik de vissen aanzetten tot azen? Welk aas moet ik gebruiken? Enzovoort.

Om nog even wat duidelijkheid te geven. De vissen eten weinig tot niet en blijven vaak rondhangen op dezelfde plekken. Voordat je dus wilt vissen in de winter is een must dat je op zoek gaat naar de vis, waar houdt die zich schuil? Waar zit een vis graag in de winter?

Ook Wouter zoekt de winterholdings waar de karpers vaak liggen


Een typische winterholding voor een vis kunnen zijn: bruggen/viaducten, riet, diepere plekken op wateren (bijvoorbeeld de vaargeul), lelies, boten etc. Uit ervaring weet ik dat de woonboten een top stek kan zijn. Een woonboot geeft warmte af, er wonen mensen en die kunnen wel eens een verwarming hebben aanstaan of een kachel. Die vissen vinden dat fijn vertoeven onder die boten. Het is namelijk heerlijk om met die koude temperaturen warm te zitten.

Maar goed, Als je dat hebt ontdekt en weet waar de vis zich schuilhoud, kan je gaan vissen. De vissen eten weinig dus een snel verteerbare boilie is van belang. De sub zero winterboilie is hier zeker geschikt voor. Zelf zet ik deze boilie in als de winterperiode er weer is. Deze boilie bevat weinig vet en eiwitten waardoor de vis niet snel verzadigd raakt en wat meer kan eten. Ook worden deze boilies voorverteerd door enzymen. Hierdoor komen er bepaalde stoffen vrij waardoor de boilies sneller worden gevonden en sneller verteerd.

Een licht verteerbare maar aantrekkelijke boilie is onmisbaar voor de vangsten


De sub zero winterboilies kan je ook gebruiken om voor te voeren. Veel hoeft niet. Ik gebruik zelf ongeveer 2 a 3 handjes per keer. Ik voer dan ongeveer 2 avonden of soms zelfs 1. In principe is het belangrijkst dat je weet waar de vis zit. Dan ben je ze al een stap voor. Ze bewegen toch niet veel dus blijven doen ze wel. (Zolang ze nergens van schrikken😜) 

Ik zou zeggen probeer het lekker uit. Zoek de vis, gebruik snel verteerbare boilies en geniet ook bovenal van die prachtige winter!

Mochten de boilies even niet het gewenste resultaat geven. Dan zou ik adviseren om een sub zero popup te gebruiken en die in te zetten. Een popup kan soms net even het verschil maken. Het is wat opvallender en beweeglijk. Je kan het ook combineren, door bijvoorbeeld een snowman te monteren.

Ik hoop dat dit gaat helpen voor jullie om meer vangsten te krijgen 💪🏽

Groet, Wouter 
Enjoy Your Catch!

Wat zijn jouw beste wintertips om karper te vangen? Post ze hieronder...

  Evolution     31-10-2019 09:45     Reacties ( 1 )
Reacties (1)
 Dejans bjorn -  04-11-2019

Dank je voor de tip alvast ik vis op het kanaal en tuurlijk de winter door ik voer met partikels en geen bolies af en toe en als ik vis dzn niets voeren en verkruimelde bolietjes hopelijk is de vangt goed binnenkort mvg