Karpervissen in de winter |5 beste tips|

Karpervissen in de winter |5 beste tips|

Onze 5 beste Tips voor Karpervissen in de Winter


Inmiddels is het alweer november. Het uitzicht naar buiten is nat en grijs. Het weer de aankomende dagen schommelt tussen de 12 graden max en 4 graden minimum. Wat betekent dat de temperaturen onder de waterspiegel gaan dalen tot aan het kantelpunt van 8 graden.

Het metabolisme (stofwisseling) van de karper komt op een laag pitje te staan. Enzymen doen hun werk niet of nauwelijks onder deze omstandigheden waardoor de vissen passief worden en zich opmaken voor de winter. Het enige voordeel hiervan is dat de rust aan de waterkant weer terug is ;-)  De meeste karpervissers houden het voor gezien en alleen de cracks blijven doorgaan. Door het passief worden van de vissen is het nu een stuk lastiger maar zeker niet onmogelijk om nog karper te vangen!

Hopelijk helpen onze 5 tips over het vissen op karper in de winter je een handje…

 

Tip 1 Vissen op de vis.

Eigenlijk geldt dat het hele seizoen maar bij uitstek in de winter. Omdat de vissen nu passief en gegroepeerd liggen en dus weinig bewegen is het belangrijk dat je je aas aanbiedt in de buurt van de vis. Waar je deze plekken dan kan vinden verschilt natuurlijk erg per water. Doorgaans geldt voor kanalen dat bruggen meestal goede plekken zijn waar vissen zich verzamelen. Vaak is het op deze stekken iets dieper, hebben ze een harde(re) ondergrond en bieden door de obstakels wat bescherming.

Op grote plassen zijn diepe plekken met steile taluds waar dan in de buurt een ondiepe plek vlakbij is favoriet. Stekken van 12 meter diep zijn hierbij geen enkel probleem. Zit deze plek dan ook nog eens uit het bereik van een oostenwind dan zit je al een heel eind in de juiste richting. Voor grote ondiepe plassen waar dus geen dieppe stekken aanwezig zijn kun je het beste zoeken naar plekken die over een harde bodem beschikken. Zitten hier ook nog eens obstakels onder water dan is dit wellicht de beste keuze. Een goed hulpmiddel bij het uitzoeken van een goede winterstek is ook een watertemperatuur meter. Een verschil van enkele tienden van graden kunnen al verschil maken

Tip 2 Vissen met klein, opvallend en attractief aas.

Als je de vis eenmaal denkt te hebben gevonden is het zaak je aas aan te bieden als een smakelijk hapje. Voor deze situatie vis je het beste met licht verteerbaar aas, je wilt natuurlijk niet dat ze geen trek meer hebben als jij aankomt! Wij hebben hiervoor eventueel de Sub zer0. Deze boilie is qua voedingswaarde vrij schraal, maar juist wel  zeer rijk aan vezels en voorzien van de nodige attractie. (Voor de filosofie achter deze boilie check dan deze link)


Door je aas aan te bieden in de vorm van een Snow-woman presentatie (driekwart 18 mm zinkende boilie met halve 15 mm pop-up) of Snowman (14 mm zinkende boilie met 12 mm pop-up) en daar dan een handje gecrushte boilies aan toevoegt creëer je een super smakelijk hapje. Omdat de boilies gecrusht zijn komt de aas prikkel veel sneller vrij van je stek. De eetlustopwekkers verspreiden zich sneller en dat zal de aandacht trekken van de vissen. Omdat het water ‘s winter kraakhelder raden wij aan om te kiezen voor een Fluo witte pop up. Wanneer het gecrushte voer de aandacht heeft getrokken wordt door middel van de witte pop up nog een visuele prikkel meegegeven.

Tip 3 Vis subtiel en scherp.

Door het heldere water hebben de vissen goed zicht, en omdat ze passief liggen zijn ze alert. Voedselnijd is in deze periode niet aan de orde. Grof materiaal zoals een dikke hoofdlijn die ook nog eens strak en niet op de bodem ligt zal moeiteloos worden waargenomen. Naar onze ervaring is de beste optie om een gevlochten lijn te voorzien van een dikke 15 meter fluorocarbon voorslag. Fluorocarbon heeft een lage lichtbrekingsindex waardoor het onder water nauwelijks zichtbaar is. Gevlochten hoofdlijn is in deze gevallen ook ideaal omdat het geen rek bezet. Hierdoor zal je veel sneller een aanbeet registratie krijgen. Lengte van de onderlijn kan het beste kort zijn. Omdat de vissen weinig bewegen zal de haak snel en agressief moeten prikken. Een longshank maatje 6 in combinatie met een line aligner is naar mijn idee de beste optie. Omdat de vissen ‘s winters weinig weerstand bieden hoeft er niet zwaar gedrilt te worden en door de koude watertemperaturen zijn de bekken doorgaans iets harder. Prima omstandigheden voor dit type haak.

Tip 4  Vis diep, dieper dan je misschien zou durven

Karper vangen in de winter is absoluut niet gemakkelijk. Probeer te ontdekken wat de aastijden zijn op je water. Omdat het buiten koud is is het niet altijd aangenaam vertoeven aan de waterkant. Zoek de diepste plekken op, 12 tot 14 meter diep is echt geen enkel probleem. Is het overdag zonnig en windstil, pak dan juist de ondieptes of plateau's op een meter of 2.  Meestal is er in 24 uur maar een korte periode dat de vissen overgaan tot azen. Weet je eenmaal wanneer dat tijdstip is dan kan je de duur van je sessies flink gaan inkorten. Iets wat je moreel hoog houdt zodat je langer kan doorzetten! Blanken is eerder regel dan uitzondering maar door toch door te zetten zal je vroeg of laat een karper vangen. Uiteraard zal de voldoening van het vangen nog nooit zo groot zijn geweest.

Tip 5 Last but not least: Zorg goed voor jezelf!

Om het langer te kunnen volhouden aan de waterkant is het handig om het jezelf comfortabel te maken. Een thermoskan met hete thee, koffie of soep zorgen dat je van binnen ietwat opwarmt. Ook is het gebruik van een kruik gevuld met kokend water aan te raden voor in de slaapzak. Goede warmte laarzen, thermokleding en een warmtepak maken het grillige weer een stuk beter te trotseren, zeker wanneer je een run krijgt en je uit je warme tentje moet komen. Een kacheltje is ook geen overbodige luxe maar zorg dan wel altijd voor voldoende ventilatie. Door de ophoping van gevaarlijke gassen kun je stikken in je slaap en denk om brandgevaar!

Wist je dat wij een speciale winterboilie hebben? Die is samengesteld om zo attractief mogelijk te zijn in koud water. Niet te verzadigen en zoveel mogelijk vis op te leveren ;)

Klik hier om naar de winterboilie pagina te gaan...
We wensen je heel veel succes met deze tips! Enjoy Your Catch!
Evolution Products

 

  Evolution Products     27-12-2017 14:31     Reacties ( 0 )

Reacties (0)

Geen reacties gevonden.