Karpervissen in Frankrijk

Karpervissen in Frankrijk Karpervissen in Frankrijk

Zo, de vierdaagse sessie in het onder de karpervissers zo geliefde Franse land, zit er weer op. In totaal hebben we 41 aanbeten kunnen forceren waarvan 34 verzilverd.

Vroeg in het jaar heb ik samen met een vismaat besloten deze dagen vast te zetten om een poging te doen een aantal mooie vissen bij te schrijven.

Voor hem de eerste keer, mede daardoor en de vrij korte duur hebben we besloten een niet al te groot water te bevissen.  Er is niet heel veel over te vinden, maar omdat ik al eens op een naastliggend water heb gevist kan ik de ervaring en toegepaste tactiek daar mee naartoe nemen.

Achteraf maar goed ook, twee maanden later bleek namelijk dat we kort voor vertrek de sleutel van ons nieuwe huis zouden krijgen en daar moest wel het eea aan gebeuren. Van voorbereiding was dus nog weinig sprake.

Tijgernoten partikelmix onverslaanbaar aas voor karpers in de zomer

Aaskeuze


Gelukkig is de boilies keuze nooit zo heel moeilijk voor mij aangezien er voor elke situatie een goede bol beschikbaar is bij Evolution products. De boilies lagen dus al een tijdje klaar, de boodschappen werden een dag van te voren vlug gedaan, rest nog de auto laden op de vroege ochtend en rijden maar.

Moe van de lange dagen klussen maar vol energie om er wat van te gaan maken.
Mijn vriendin zei nog, rust maar lekker uit zodat je gelijk ons huis kunt afmaken als je terug komt.  Dat uitrusten was natuurlijk niet de bedoeling! Maar tot rust komen natuurlijk wel.

Onderweg spreken we nog even de tactiek door, de rit ging voorspoedig en voor we het wisten stonden we op onze stek waar het allemaal moest gaan gebeuren.

Het had de afgelopen dagen veel geregend en het water stond dan ook een stuk hoger dan normaal.  Het weerbericht gaf een flinke stijgende lijn aan in de temperatuur en een mooi constante luchtdruk.

Nadat we een tijdje over het water hadden getuurd  kon de aanpak beginnen, een strook van 100 mtr werd aangevoerd met mijn favoriete boilie, de Sweet Garlic Robin red, gemengd met tijgernoten en boekweit.

Aangezien we op een talud onder overhangende bomen vissen waar veel kiezel ligt, besluiten we om alleen halve en gechrushte boilies te gebruiken. Iets wat ik overigens thuis ook vaak toepas, 1 kilo boilies heeft zo twee keer zoveel aas delen en de kleine aas deeltjes zorgen voor veel attractie en blijven goed tussen de kiezels liggen.

We besluiten om met drie hengels op de strook te vissen, twee op de buitenkant en één in het midden.  De boot wordt in orde gemaakt en de emmer voer gaat mee naar de overkant om vervolgens gelijkmatig op de stek te verdelen.

Aangezien je nooit op één paard moet wedden, wordt er onderweg goed gelet of er potentiële stekken zijn voor de overige hengels.

Je mag er met acht hengels vissen, maar zes lijkt ons in eerste instantie voldoende.
Met de gps worden en nog wat stekken vastgezet en alvast aangevoerd.
 

Het uitladen en opbouwen kan beginnen.


Het zonnetje is inmiddels aardig gaan schijnen en je begint wat activiteit te zien op het water.

Dat geeft goede moed!

In de middag gaan de eerst hengels op de voerstrook, de afstand varieert tussen de 90 en 110 mtr en de diepte tussen de 1.60 en 0.80 cm.

Het water is tot 3 meter diep, de overige hengels komen dan ook op een andere diepte o.a in een kom aan de eigen kant en een mooi plateau richting de zijkant van het water.

Deze laatste voorzie ik van een mix Scopex CSL en Sweet Fish Pineapple bollen.  Als aas presentatie gebruiken we een standaard rig met een wide gape haak.
franse spiegelkarper gevangen op Evolution products Boilies

Op de ene een uitgebalanceerde snowman en de andere een boilie met een tijgernoot.
De rig met de snowman krijgt nog een shot on the hook rig.


In het begin verwachten we nog niet veel, we zijn erg druk bezig geweest op het water wat de stek natuurlijk verstoord heeft .

Rond 20.00 volgt de eerste aanbeet en ik vang gelijk een prachtige en sterke volschub spiegel.

Hierop volgen nog een paar spiegels waaronder een mooi exemplaar voor mijn maat. Koi Karper Evolution Products Boilies
De tactiek slaat aan, maar enkel op 1 hengel.  We varen de lijnen weer uit en gaan de nacht in.  


Tot de ochtend vangen we nog 5 vissen bij, ook op de hengel in het midden  van de voerstrook. De hengels van mijn maat die stil zijn gebleven halen we op, er blijken kreeftjes te zitten! Gaan we ons daartegen wapenen? Ik ben daar niet zo van, en denk dat ze te diep liggen. Zodoende legt hij ze 50 cm ondieper.

Binnen een uur volgen er twee aanbeten, en beide op zijn hengels.

Zo blijkt maar weer dat het best een precisie werkje kan zijn.  De rest van de sessie hebben we weinig tot geen last meer gehad van deze schaaldieren.
Spiegel karper op Evolution products boilies
Hierna komt de zon echt door, je merkt dat het warmer wordt en de vissen komen dan ook naar de oppervlakte. Door de aanbeten aan mijn kant zijn de hengels al ververst, en we besluiten dan ook om de andere terug te halen om het wat rust te geven.

11 vissen op de eerste 24 uur is boven verwachting.  We waren dan ook aan een dutje toe maar deze was van korte duur want, vlak daarna volgde alweer een aanbeet.

De Scopex CSL met Sweet Fish Pineapple mix levert ook een mooie schub op. De eerste vis boven boven de magische grens van 15 kilo, al is het maar 100 gram, is voor mijn maat en dat is mooi want dat is iets waar je dan stiekem toch een beetje op hoopt.

In de avond gaat weer alles op zijn plek, maar voor even want er volgde een dubbelrun.

Volschub Spiegelkarper op Evolution Boilies
Een mooie vis van 16 kilo pakt mijn aas. In de nacht loopt het lekker door en vangen we op drie hengels vis.  Voor de hitte toeslaat vang ik nog een prachtige koi, zo vang je ze nooit en zo vangt je er waarschijnlijk ook maar één!

in het wild gevangen Koi Karper op evolution boilies
Helaas verspelen we ook nog een vis van formaat. Ook dat hoort er bij.
Als de hitte in de middag toeslaat staat de teller inmiddels toch op 24 mooie karpers.

Zoals je dan een beetje kunt verwachten blijven de aanbeten tot laat in de avond uit.
De derde nacht vangen we nog een vis van ruim 16 kilo gevolgd door een aantal schubs.

Langzaam ga je dan toch hopen op een vis van echt formaat.

Als de teller op 31 vissen staat gaat laatste dag in en is het kwik nog een paar graden opgelopen, niet fijn meer.. dat vinden de vissen ook en de hele middag blijft het stil.

Hengels eruit, stekken aanvoeren om de hengels er laat op de avond weer in te leggen. Even een dutje doen met het vooruitzicht op een korte nacht en de lange terugreis morgen.

Stiekem hoop ik dat we er maar één keer uit hoeven want ik ben echt gaar, we vissen run om run en mijn maat is aan de beurt. Een top vis, om de losser goed te maken en mijn maat te laten voelen hoe het is om zo een vis te vangen, dat zou mooi zijn...

Net na het dutje gaan de hengels weer te water, nog voor de derde hengel ligt loopt hij alweer af.. een mooie spiegel voor mijn maat als resultaat.

De vis is goed en wel weer te water of er gaat weer een hengel vandoor, dit keer een hele mooie brede schub voor mij. De vis ligt duidelijk op het voer wat ik er eerder die dag heb gedropt.


Goedemorgen, we zijn er op tijd bij.. de hele nacht heeft de volle maan de hele boel verlicht en ons ook een beetje uit onze slaap gehouden aangezien we heerlijk buiten liggen. Sommige roepen bij volle maan; big fish, de meeste zeggen dan dat je thuis moet blijven. We hebben nog twee vissen bij kunnen vangen maar geen echte Franse big fish helaas..

karpervissen in frankrijk
Al met al kunnen we met een zeer voldaan gevoel naar huis.  We hebben ontzettend gelachen, gezweet, genoten van de natuur en heerlijk ontspannen. Plan geslaagd en dat is waar het allemaal om draait.

Wat ervaring, een goede voorbereiding en goed aas blijkt zoals altijd weer het halve werk te zijn.

Volgende uitdaging die op de planning staat is het grotere sop.

Wordt vervolgd!.

Joey Meulendijks

Dit was Joey zijn eerste artikel, vond je het goed? Laat dan even een reactie achter onder in de comments. Thanks! 
  Joey     29-06-2018 10:51     Reacties ( 3 )
Reacties (3)
 Ronny -  17-01-2019

Goed gevist ?

 Steef -  29-06-2018

Leuk stukje en mooie sessie met mooie vangsten

 Marten -  29-06-2018

Weer een mooie sessie! Leuk om te lezen..