Karpers vangen na de paai

Karpers vangen na de paai

Karpers vangen na de paai periode


Het zal vaak halverwege juni zijn als je er vanuit mag gaan dat de karpers zijn afgepaaid. Rond deze periode vis ik persoonlijk het liefst met eiwitrijk aas in combinatie met tijgernoten. Het zorgen voor nakomelingen is een intensieve bezigheid voor de karpers en dat kost ze dan ook veel energie, en die moet weer aangevuld. Je ziet dit ook vaak terug aan de lagere gewichten van de vissen die voorheen net wat zwaarder waren.

Gezien de zomerse hoge water temperaturen werken de verterings enzymen van de vissen optimaal en dus kunnen ze die voedingsrijke boilies nu goed verteren. De kracht van een eiwitrijke boilie in deze periode (met name onze krill met 34% eiwit) is dat je voer aanbiedt waar de vissen op dat moment behoefte aan hebben. Door de (extra) eiwitten zullen ze sneller herstellen en hun reserves kunnen aanvullen. Dat is dus wat ze nu zoeken!


Tijgernoten in de zomer

Kant- en klare Partikelmix van Evolution Products

Tijgernoten (partikels) doen het rond deze periode vrijwel altijd goed en die zou ik dan ook zeker meenemen. Omdat de vissen veelal in de warme bovenlaag van het water bivakkeren komen de nootjes goed tot hun recht. Tijgernoten zijn namelijk rijk aan koolhydraten en vetten. Vetten in de vorm van oliën die zorgen voor een verticale uitwaseming naar de bovenlaag van het water. Ideaal dus om de vissen met dit spoor naar de bodem te lokken. Bijkomend voordeel van vetten is dat ze energie leveren. 

Je kunt dit effect ook bereiken met koolhydraat rijke boilies, ook wel instant boilies genoemd. Deze vormen nu een groot contrast met het natuurlijke eiwitrijke voedsel waardoor het extra opvalt. Je zult hiermee dus een goede combi kunnen maken met eiwitrijk aas en je kansen op een aanbeet verdubbelen door deze simpele tacktiek

Pen of ZIG vissen op karper


Pen en zig vissen is nu ook een goede techniek. Een zig rig is uiterst effectief  als de karpers zich ophouden in de bovenste water laag. Maar ook penvissen in de ondieptes of niet te vergeten, de alloude drijvende broodkorst is nu voor de korste sessies ook zeer doeltreffend.

Persoonlijk ga ik voor het hit & run principe. Niet alleen een effectieve manier van vissen, maar ook nog enorm leerzaam en leuk. Om te beginnen neem ik altijd ruim de tijd naar het zoeken van stekken. Sowieso zijn eilanden erg interessant en ook de wier- en lelievelden zijn zeker plekken waar je de karper mag verwachten. 

Verspreid voeren


Op het diepere gedeelte van het water zou ik op zoek gaan naar een mooi steil talud of plateau. Op deze stek of stekken zou ik dan een kilo boilies voeren. Lekker verspreid op en rondom het talud. Als je goed verspreid voert dwing je de vissen om te gaan zoeken. Ook kun je dan met een relatief klein beetje voer een flinke oppervlakte aanvoeren.

Met deze tactiek bereik je ook simpel weg meer vissen. Omdat  de vissen zo meer moeten zoeken naar het aas voorkom je dat een enkele vis in zijn eentje al het voer weg vreet. Bewust kies ik er dan in het begin voor om dan niet te voeren met tijgernoten, omdat de dikke vissen vaak worden gevangen op boilies en de wat kleinere vissen op tijgernoten. De bedoeling is die dikke 25 kilo beer te strikken ;-). Vaak zijn dit vissen die niet veel rond trekken en dus in de buurt blijven hangen van gemakkelijk voedsel. Na 3 dagen voeren ga ik pas voor het eerst op deze stek vissen. 

Obstakelvissen

Karpers in de zon

Overdag hangen er altijd vissen rondom in het water liggende bomen. Ideale plek dus om ze te kunnen vangen. Hier zou ik dan wel kiezen voor tijgernootjes i.c.m. wat boilies. Paar handen voer volstaat. Ook deze stek dagelijks even aanvoeren. Mocht je het geluk hebben tijdens het aanvoeren van deze stekken ergens een karper te spotten is die plek je eerste keus om te gaan vissen.

Visveiligheid bij obstakels!


Let wel goed op visveilige systemen en zorg dat je bovenop je hengel zit en deze geen moment uit het oog verliest. Het laatste wat je wil is een karper verspelen in de takken die vervolgens sterft door jou toedoen. Wil je even weg of een praatje maken draai dan alles binnen en leg er wat voer neer.

Blijven voeren


Voordat je weggaat altijd even voer achter laten op de stekken. Mocht ik ergens vis signaleren zal ik ten alle tijden die plek bevissen. Zo niet dan vissen volgens plan. Overigens laat ik de voerstek wel zoveel mogelijk met rust. Na een dag vissen bij de obstakels zou ik ergens op het water een nacht gaan pakken. Bij een blank opruimen en weer naar de volgende (voer)stek. 

Meestal trek ik daar dan 24 uur voor uit. Zo mis je geen aas periode en kan je zelf ook even tot rust komen. Ondertussen blijf ik wel de andere stekken van wat voer voorzien. Op deze manier heb je altijd een troef achter de hand en kun je snel uitwijken.

Eerlijk is eerlijk het is bikkelen en kost wat discipline maar persoonlijk vind ik het de leukste visserij die er is en ook nog eens erg leerzaam.

Alvast veel succes en mocht je nog vragen hebben dan ontvangen wij die graag.

Aldert Tjoelker
  Evolution Products     23-06-2018 16:33     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.