Eiwitten in Boilies

Eiwitten in Boilies

De voedingswaarde van een Boilie...


Dit artikel is het tweede deel van "Wat zit er in jouw Boilies"

Eiwitten zijn er in verschillende soorten. Om het niet te moeilijk te maken gaan we het hebben over dierlijke- en plantaardige eiwitten en aminozuren.

Alle eiwitten bestaan weer uit aminozuren (de bouwstenen van het leven). Per eiwit bron verschilt het weer welke aminozuren er in zitten en hoeveel er van in zitten.

Er zijn 2 soorten aminozuren, essentiële- en niet essentiële aminozuren.

aminozuren en eiwitten in boiliesDe karper maakt zelf aminozuren aan, die noemen we niet essentiële aminozuren. De essentiële aminozuren moeten uit voeding gehaald worden omdat ze die dus niet zelf aanmaken. Hier moet door het verteerproces weer lichaamseigen eiwit van gemaakt worden. De structuur van het eiwit van een karper wordt lichaamseigen eiwit genoemt.

De meest complete bron voor deze soorten aminozuren zijn die uit lichaamseigen eiwit, bijvoorbeeld dus vismeel wat veel wordt gebruikt. Deze eiwitten kosten iets meer moeite om te verteren (moeilijkere structuur) dan plantaardige maar zijn wel completer dan de plantaardige eiwitten.

Plantaardige eiwitten zijn iets makkelijker te verteren, omdat de eiwit structuur wat eenvoudiger is, maar missen simpelweg essentiële aminnozuren. De best verteerbare eiwitten zijn degene die voorbehandeld zijn door enzymen. Dit noemen ze pre-digested (voorverteerd) en hierbij worden als het ware de eiwitten allemaal los geknipt zodat de vis dit zelf niet meer hoeft te doen tijdens het verteren.

Heel simpel gezegd gebruikt de vis ook enzymen om de eiwitten in stukjes (aminozuren)  knippen en die vervolgens tot lichaamseigen eiwittten om te zetten voor bloed, nieuwe enzymen, graten, schubben etcetera.

Belangrijk is ook even te vermelden dat plantaardige eiwitbronnen over het algemeen veel goedkoper zijn dan dierlijke eiwitbronnen. Een combinatie is dus prijstechnisch ook handig net als dat het voor de (oudere) vis makkelijker te verteren wordt.

(Wij bieden daarom ook losse enzymen aan die dit met jouw aas kunnen doen, hoe dat gaat lees je hier)

NEB - Netto Eiwit Benutting


De netto eiwit benutting zegt iets over de mate waarin de karper de aminozuren kan verteren. Hoe hoger de NEB waarde hoe minder moeite het de vis kost om alle voedingstoffen om te zetten naar lichaamseigen eiwit, dus hoe completer het voer.

Als je dus veel plantaardige eiwitten in je boilie stopt kost het de vis meer moeite om zijn complete voeding (essentiële aminozuren) binnen te krijgen en zal het benutbare eiwit percentage laag liggen. Ook heeft de karper bij voer met een lage NEB waarde dus meer (ander) voer nodig om aan dezelfde eiwitten te komen.

Eiwitbronnen combineren

Hoe beter de combinatie van aminozuren in het voer, hoe makkelijker de vis er weer lichaamseigen eiwitten van kan maken. Dus uit plantaardige eiwitten zijn sommige aminozuren makkelijker te halen dan uit dierlijke. De combinatie van eiwitbronnen is daarom ook helemaal niet verkeerd.  Alles wat niet wordt benut wordt omgezet tot ontlasting. Ook bevatten veel planten weer vitamines e.d. die natuurlijk ook belangrijk zijn.
Boiliesmaken 2018
De behoefte aan eiwitten verschilt ook weer per levensfase maar zo diep gaan we er niet op in. Voor de liefhebbers is er op gebied van Koi voer wel meer info over te vinden als je er op googled.

Boilies met een hoog eiwit percentage 

Dus als je een boilie hebt met een hoog eiwit percentage, bijvoorbeeld 35% wil dat nog niet zeggen dat de vis er ook wat aan heeft. Heeft deze boilie veel plantaardige (goedkopere) eiwitten dan zal de NEB waarde ook laag zijn en heeft de vis er weinig aan. In je vijver geeft dat dus meer vervuiling (ontlasting).

Trucjes om het eiwit percentage in boilies omhoog te krikken

Er zijn best veel plantaardige eiwitbronnen met een heel hoog eiwit percentage. Zo kun je dus het percentage Ruw Eiwit op je verpakking heel hoog krijgen waardoor mensen denken dat het een goed (eiwitrijk) voer is maar dat in werkelijkheid voor de vis dus niet zo is. Zolang er geen NEB waarde wordt vermeld of iets over het benutbare eiwit weet je niet of het werkelijk een goed eiwitrijk voer is.

Dit geldt ook voor dierlijke eiwitbronnen die wel een hoog eiwit percentage hebben maar een laag benutbaar eiwit percentage (NEB waarde). Dit zie je bijvoorbeeld bij slachtafval (bijv. vleesmeel) waarbij de kwaliteit van de eiwitten veel minder is. Dit is dus een goedkope manier om toch een eiwitrijke boilie te maken maar voor de vis zal het dat niet zijn.

Wij werken momenteel aan de berekeningen van onze voedingswaarden om julllie ook het NEB percentage bij de boilies te vermelden.
Op de verpakking zul je dit straks kunnen vinden als DCP oftewel Digestable Crude Protein.

Maar wat is dan een goed eiwitpercentage voor boilies?


Een boilie is een aanvullend diervoeder, het eiwitpercentage is misschien niet zo belangrijk omdat de vis zijn voeding hoofdzakelijk uit de natuur haalt. Kreeftjes, mosselen, eiwitten zijn (in de zomer) volop verkrijgbaar. Anders dan in een vijver in je tuin kunnen ze dus veel van hun behoefte zelf bij elkaar scharrelen. Maar er zijn natuurlijk ook wateren waar zoveel gevoerd en gevist wordt met boilies dat het bijna een hoofdvoer voor ze wordt.

Zelfs als dat niet het geval is dan is het nog steeds zinvol om een zo volledig mogelijk voer aan te bieden, de kans dat ze er van door blijven eten is gewoon veel groter. Zeker als de NEB hoog is zal de karper weinig moeite hoeven doen om zijn volledige voedingsbehoefte uit jouw boilies te halen. Je kunt je wel voorstellen dat je daarmee een streepje voor hebt op je mede vissers...

Voor in het wild levende karpers zou volgens Japans onderzoek een gemiddelde NEB van circa  31% voldoende zijn voor volwassen vissen.

Vergeet niet, het blijft natuurlijk vissen! Soms denk je dat je dat je alles perfect hebt qua aas en aanbieding en gaat je buurman er met een dikke bak vandoor. Alles is relatief en geluk speelt nu eenmaal ook mee. Maar het kan geen kwaad de geluksfactor te reduceren. Als je met goed aas vist, op de juiste plek en onder de juiste omstandigheden dan zul je met een goede boilie altijd meer kunnen vangen.


Wil je onze Boilie Keuze Hulp downloaden? Dat kan...

Nooit meer boilie keuzestress, vul even je gegevens in en we mailen je het meteen
 
Gratis Boilie Keuze Hulp

Vul hier je gegevens in waar de Gratis Boilie Keuze Hulp naar toe gestuurd mag worden. We sturen je dan de komende tijd alle info die je gaat helpen aan meer vangsten..

 
  Evolution Products     22-01-2018 12:36     Reacties ( 1 )
Reacties (1)
 Joey -  28-02-2018

Mooi en duidelijk artikel! Ik denk dat de gemiddelde karpervisser door dit stukje tekst toch maar eens een kijkje gaat nemen op de achterkant van de zak.. Of gewoon een Evo bol gaat bestellen natuurlijk! ?